Bańki chińskie

Leczenie podciśnieniem jest bardzo starą metodą. W dawnych czasach używano w tym celu wydrążonych w środku rogów. Już wówczas zauważono korzystny wpływ podciśnienia w chorobach górnych dróg oddechowych (zapalenia płuc, opłucnej, nieżytu) i w zespołach bólowych kręgosłupa. Podciśnienie, które wytwarza … Read More

Featured Post

Detoksykacja organizmu a stan skóry

Żyjemy w mocno skażonym środowisku. Oddychamy zanieczyszczonym powietrzem, źle się odżywiamy (modyfikowana genetycznie i chemicznie żywność, konserwanty, pestycydy), prowadzimy siedzący tryb życia. Do tego dochodzą używki: kawa, papierosy, alkohol. W efekcie czujemy się przemęczeni, pojawiają się problemy zdrowotne i rozmaite … Read More

Featured Post

Zasady w odchudzaniu

1. Kontroluj porcje. Najważniejsze, by jeść w rozsądnych ilościach. 2.Ogranicz tłuszcze. Tłuszcze powinny dostarczać nam mniej niż jedną trzecią kalorii w ciągu dnia. Tej zasady pilnuje co najmniej przez pięć dni w tygodniu większość szczupłych osób, w przeciwieństwie do otyłych. … Read More

Featured Post

Ultradźwięki w gabinecie kosmetycznym

Zdobyczą techniki, bez której trudno sobie wyobrazić nowoczesny gabinet kosmetyczny, jest urządzenie emitujące ultradźwięki. Wielość możliwości wykorzystania fal ultradźwiękowych w zabiegach kosmetycznych sprawia, że tylko od wiedzy kosmetyczki zależy, czy w odpowiedni sposób wykorzysta ona tego „mercedesa wśród aparatów”. Ultradźwiękami … Read More

Featured Post

Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu

Równowaga kwasowo-zasadowa jest bardzo istotna dla zachowania zdrowia. Właściwy przebieg wielu reakcji enzymatycznych zależy bowiem od odpowiedniego poziomu pH środowiska poza- i wewnątrzkomórkowego. Wahania owego poziomu mogą objawiać się rozmaitymi zaburzeniami. Nasze nawyki żywieniowe i tryb życia mogą sprawiać, że … Read More

Featured Post

Pięć podstawowych ogólnych zasad

Czyli Pięć Prostych Reguł Programu doktora Haya: 1. Podczas tego samego posiłku nie należy łączyć ze sobą produktów skrobiowych i cukrów (węglowodanów) z produktami białkowymi lub z kwaśnymi owocami. Właśnie to oddzielenie białka od skrobi w każdym posiłku było najważniejszą … Read More

Featured Post

Odchudzanie z głową

Pytanie to jest bardzo aktualne, by nie rzec – palące, ponieważ sondaże przeprowadzane w krajach Europy Zachodniej wykazują, że co drugi dorosły ma tendencje do tycia, a 10% jest zagrożonych otyłością. Odsetek dzieci zagrożonych otyłością wynosi około 19%, a w … Read More

Featured Post

Modelowanie poszczególnych części ciała w gabinecie kosmetycznym

Smukłe ramiona, płaski brzuch i jędrne pośladki to marzenie każdej kobiety. Jednak nie zawsze tak było. Wykopaliska z epoki kamienia (30–50 tys. lat p.n.e.) pokazują figurki kobiet pulchnych, szczególnie w okolicy brzucha, pośladków i ramion. Taki wygląd kiedyś świadczył o … Read More

Featured Post

Łączenie produktów żywnościowych

Nazwa produktu Najlepsze połączenie Najgorsze połączenie Mięso (wszystkich rodzajów zielone warzywa mleko, skrobia, słodycze inne białka, kwaśne owoce, olej, masło śmietankowe, śmietana Skrobia (chleb, ziemniaki) zielone warzywa, tłuszcze zwierzęce i roślinne wszystkie białka, wszystkie owoce, cukry, kwasy Zielone warzywa wszystkie … Read More

Featured Post

Dieta rozdzielna – ogólne zasady

Podstawową zasadą diety rozdzielnej jest niełączenie w jednym posiłku produktów z grupy białkowej i grupy węglowodanowej. Produkty z obu grup można natomiast łączyć z grupą neutralną. Oprócz tego korzystamy z kilku dobrych rad: jemy wyłącznie naturalne i pełnowartościowe produkty spożywcze … Read More

Featured Post

Dieta antycellulitowa

Wiele artykułów i książek poświęcono już wpływowi diety na powstawanie cellulitu i nadwagi. Każda z tych prac pretenduje do roli autorytetu. Rodzajów diet odchudzających jest niemal tyle co autorów. Jedne zalecają wyeliminowanie węglowodanów, inne radzą przez trzy dni z rzędu … Read More

Featured Post

Cellulit a hormony

Sposób odżywiania bez wątpienia jest jednym z czynników wpływających na wagę i występowanie cellulitu. Co jednak pcha nas do nieograniczonego jedzenia o każdej porze dnia? Co wywołuje ten niepohamowany apetyt na czekoladę? Dlaczego niektóre kobiety tyją przed miesiączką? Cellulit w … Read More

Featured Post

Cellulit – jaka strategia?

Dystrofia tkanki podskórnej dolnej części ciała, zwana popularnie cellulitem, dotyczy ponad 80% żeńskiej populacji. Mimo że defekt ten nie wpływa na witalność organizmu, uważa się go za pogorszenie stanu zdrowia, wpływa bowiem silnie na psychikę. Wiele kobiet postrzega cellulit jako … Read More

Featured Post

Białka

Białka są podstawowym budulcem komórek, tkanek i narządów. Potrzebne szczególnie dzieciom, których organizm rozwija się i rośnie. Niezbędne są również osobom o większej masie ciała. Jednak żaden organizm nie może prawidłowo funkcjonować bez białek. Podstawowymi składnikami białek są : węgiel( … Read More

Featured Post